Organisasjon

Geno Inspiria

Våre nordiske kolleger ser til Norge

Tidligere i år var Geno vertskap for Breed Association Meeting. Breed Association er en sammenslutning for de tillitsvalgte fra organisasjonene som ivaretar rødraseavlen inn mot Viking Genetics fra Sverige, Danmark og Finland.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

Geno var tidligere i år vertskap for Breed Association Meeting. Her er deltakerne samlet på Store Ree.

Foto: Geno

Representanter fra SRB-foreningen (Swedish Red Breed), RDM (Rødt Dansk Melkefe), Faba i Finland og administrasjonen i Viking Genetics innenfor rødraseavl la sitt møte til Norge for å bli bedre kjent med Geno og vårt avlsarbeid. Gruppen fikk en grundig innføring i avls- og forskningsarbeidet til Geno og ble svært imponert over omfanget og kvaliteten på avlsarbeidet på NRF.

Rødrasene inn i fremtiden

En sentral del av møtet var å se på muligheter for rødraseavlen inn i fremtiden, og hvordan vi skal styrke rødrasenes globale posisjon fremover. Våre nordiske kolleger ønsker sterkt et felles løft med Geno og NRF inn i denne fremtiden. Vi ble på møtet enige om tre konkrete tiltaksområder, hvor det første området er å dokumentere den økonomiske verdien av rødrasene og benytte dette i felles markedsføring. Felles nordiske webinarer er en av flere aktiviteter som kommer her, så følg med på våre Facebook-sider.

Økt bruk av NRF i norden

Et annet tiltak er at Viking Genetics vil legge til rette for økt bruk av NRF i de nordiske landene Danmark, Sverige og Finland. Vi har sendt doser av blant annet NR Skoien og NR Muri-P som nå er til salgs i disse markedene. For Geno vil effekten av dette være økt salg til disse markedene, en riktigere rangering av NRF oksene i Viking Rød sine avlsverdiberegninger der de får vist frem sine sanne verdier, samt at fremtidige døtre av våre okser vil komme inn i Interbull beregningene via Viking og dermed vil vi styrke vår posisjon i markeder som bruker Interbullberegninger som grunnlag.

Felles avlsverdiberegninger

Det tredje tiltaket er klarlegging av en mulig felles testavlsverdiberegning av NRF- og Viking Rød-data for kilo protein i melk. Dette vil kunne gi økt sikkerhet på avlsverdiene hos Viking slik at NRF-genetikken kan få vist seg sterkere frem. Det ligger et interessant potensial i et enda tettere samarbeid hvor Geno kan tilby og ta en posisjon innenfor felles avlsverdiberegninger for rødrasene i Norden, et potensial som vi skal klarlegge ytterligere sammen med våre nordiske kolleger i tiden fremover.